{ Pesan Rasulullah } Jangan Kahwini 6 Jenis Wanita Ini | Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : “Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah , yang basaqah dan yang syadaqah ”.

1. Wanita Ananah : 
wanita yang banyak men gomen itu dan ini . Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumah nya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati .
2.Wanita Mananah  : 
wanita sebegini yang menidak kan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak ber korban untuk membangun rumah tangga . Dia suka mengungkit - ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga . Biasa nya wanita ini bekerja atau be rkedudukan tinggi dan bergaji besar .

3. Wanita Hananah  : 
Men yatakan kasih sayang nya kepada suami nya yang lain , yang di kahwini nya sebelum ini atau kepada anak nya dari suami yang lain dan wanita ini berangan - angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada . Dalam kata lain wanita sebe gini tidak bersyukur dengan jodoh nya itu . Wanita sebegini yang meng kufuri nikmat perkahwinan . Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suami nya.

4. Wanita Hadaqah  : 
melemparkan pandangan dan mata nya pada tiap sesuatu , lalu menyatakan keinginan nya untuk memiliki barang itu dan me maksa suaminya untuk membeli nya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka mem bandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk - nujuk . Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang sudah botak.

5. Wanita Basaqah :  ada 2 makna.
Pertama, wanita sebe gini yang suka bersolek dan menghiaskan diri . Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada duni a. Suka melawa . Wang nya dihabiskan untuk membeli make - up. kasut dan barang kemas, Wanita begini juga suka dipuji - puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu. orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.

Kedua, dia marah ketika makan .. dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan di asingka nnya bahagiannya .

6.Wanita Syadaqah :
banyak cakap , tidak menentu lagi bising . Kebecokan itu juga men yebabkan segala kerja yang dibuat nya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja .

Daripada ...Gempaq NetworkLeave a Reply.